BEHANDELINGEN

FYSIOTHERAPIE

Een fysiotherapeut is deskundig op het gebied van het bewegingsapparaat. Als fysiotherapeut behandel ik patiënten die in het dagelijkse leven belemmerd worden bij het bewegen. Samen werken we aan een betere houding en bewegingsvrijheid met een betere kwaliteit van leven tot gevolg. Tijdens de eerste afspraak wordt middels een intake gesprek uw probleem geïnventariseerd. Na een lichamelijk onderzoek stel ik samen met u een persoonlijk behandelplan op. Met verschillende technieken, adviezen en oefeningen gaan we uw probleem aanpakken.

Ik hecht veel waarde aan preventieve zorg. Dit betekent het voorkomen van het ontstaan van klachten en het voorkomen van terugkeren hiervan. Deze aanpak ziet u terug in mijn behandelingen. Om mijn kwaliteiten als fysiotherapeut te waarborgen ben ik ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). In dit register word je opgenomen als je voldoet aan alle kwaliteitseisen voor behandeling, praktijkervaring, bijscholing en vak overleg.


MANUELE THERAPIE

Ik ben manueel therapeut geworden doordat ik na mijn opleiding tot fysiotherapeut een vierjarige opleiding voor manuele therapie heb gevolgd. Ik behandel patiënten volgens het Maitland denkmodel. Dit is een internationaal erkende vorm van manuele therapie.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruik ik specifieke manuele technieken, in combinatie met houding –en bewegingsoefeningen. Ik vind het erg belangrijk om u inzicht te geven in uw klachten, zodat u signalen van uw lichaam leert herkennen en u hiernaar kunt handelen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Manuele therapie wordt voornamelijk toegepast bij problematiek in de wervelkolom (nek, borstwervels, ribben of lage rugwervels). Maar kan ook worden ingezet bij blessures of bewegingsbeperkingen in een gewricht.

MEDICAL TAPING

De basis van medical taping is gelegd in Japan/Korea. Zij hebben een tape methode ontwikkeld met elastische tape. Deze elastische tape wordt gebruikt om de mobiliteit te verhogen door verbetering van de functie van het gewricht en het omliggend weefsel.De achterliggende gedachte van deze tape methode is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloedsomloop, het lymfesysteem en de lichaamstemperatuur.

De elastische tape ondersteund het zelf herstellend vermogen van het lichaam. De tape heeft dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed -en lymfevaatjes is. Verder kun je met deze tape gewoon bewegen omdat het elastisch is, dat kan met de conventionele sporttape niet. Medical taping kan worden gebruikt bij pijn/overbelasting van banden of gewrichten, bij ontstekingen en hooikoorts, of ter correctie/standsverandering van een gewricht.KAAK BEHANDELING

Kaakklachten zijn klachten die worden veroorzaakt door het niet goed functioneren van het kaakgewricht of door overbelasting van de kauwspieren (klemmen/knarsen/lip of nagel bijten). Ook de bovenste nekregio kan een rol spelen bij het ontstaan van klachten in het kaakgebied.

Veel voorkomende kaakklachten zijn:

Een knakkende kaak, kaakpijn tijdens gapen/kauwen/bijten of praten, of een verminderde mondopening. De pijn kan uitstralen naar de bovenkaak, onderkaak, tanden, kiezen, in of rondom het oor, de hals of het hoofd. De behandeling begint met een uitgebreide intake en onderzoek van de kaak -en nekregio. Daarna volgen mobiliserende technieken aan de kaak en/of nekregio en krijgt u oefeningen om de coördinatie te verbeteren en spierspanning te verminderen.

U wordt geadviseerd over de belasting en het ontlasten van de kaak -en nekregio.


HOOFDPIJN

Hoofdpijn wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals: voeding, langdurig gebruik van medicatie, vermoeidheid, spanning, erfelijkheid, een slechte zithouding, tanden knarsen en klemmen.

Allereerst gaat mijn aandacht naar de nekregio. Een verslechterde functie of een hoge spierspanning in de nek kan hoofdpijnklachten veroorzaken. Mijn behandeling is erop gericht om de nekwervels beweeglijker te maken en de spieren in de nek te laten ontspannen. Ik werk volgens het concept van de Australische manueeltherapeut Dean Watson. Sinds 1991 behandelt en onderzoekt Dean uitsluitend hoofdpijn patiënten, met veel succes.

Tijdens de behandeling maak ik gebruik van stevige, aanhoudende, druktechnieken met mijn vingers of duimen op de bovenste 3 nekwervels. Dit wordt gecombineerd met rek -en massagetechnieken van de diepe nek -en halsspieren. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is houdingsadvies en tips over het omgaan met hoofdpijn in het dagelijks leven.

Alle soorten hoofdpijn zijn geschikt voor mijn hoofdpijn behandeling: spierspanningshoofdpijn, migraine, cluster hoofdpijn en aangezichtspijn.

SCHEDEL- EN AANGEZICHTSTHERAPIE

Als manueel therapeut heb ik me verder gespecialiseerd tot craniofaciaal therapeut (CRAFTA).

Tijdens deze vierjarige opleiding heb ik heb geleerd om klachten in de hoofd, nek, kaak -en aangezichtsregio te onderzoeken en behandelen.

Na een uitgebreid intake gesprek, volgt een lichamelijk onderzoek.

In eerste instantie zijn mijn onderzoek en behandeling gericht op de functie van de nek, kaak en schedel. Maar er wordt ook naar uw lichaamshouding gekeken en naar de functie van de rest van de wervelkolom en omliggende gewrichten.

De behandeling bestaat enerzijds uit manuele, mobiliserende technieken. Anderzijds zal ik u begeleiden inzicht te krijgen in uw klacht en krijgt u oefeningen mee voor thuis. Craniofaciaal therapie wordt toegepast bij: hoofdpijn, kaakproblematiek, duizeligheidklachten, mond, -en aangezichtspijn, oor problematiek (pijn/oorsuizen/oorontstekingen) en slikproblemen.